Trampar på min egen boll i ruffen - plikt?

Regler för golfspel

Moderator: Nale72

AFJ
Inlägg: 1884
Blev medlem: mån 07 okt 2013, 18:03

Trampar på min egen boll i ruffen - plikt?

Inläggav AFJ » tor 13 sep 2018, 20:52

Häromdagen hamnade mitt utslag i riktigt saftigt och ganska hög ruff. Vi går ut och letar men jag ser ingen boll. Efter några steg så känner jag dock att jag kliver på en boll - som visar sig vara min boll.

Med stor sannolikhet har jag väl rubbat den när jag klev på den men helt säker kan jag inte vara.

Är det plikt eller får man "rabatt" om man rubbar sin boll omedvetet under letande efter bollen?

Användarvisningsbild
bluesman
Inlägg: 2891
Blev medlem: tis 20 dec 2011, 00:24

Re: Trampar på min egen boll i ruffen - plikt?

Inläggav bluesman » tor 13 sep 2018, 21:03

I dagsläget är det ett slags plikt och "mandatory" dropp.
Fr.o.m. 2019 blir det inget pliktslag och "mandatory" placering i det ursprungliga läget.

AFJ
Inlägg: 1884
Blev medlem: mån 07 okt 2013, 18:03

Re: Trampar på min egen boll i ruffen - plikt?

Inläggav AFJ » fre 14 sep 2018, 20:15

I dagsläget är det ett slags plikt och "mandatory" dropp.
Fr.o.m. 2019 blir det inget pliktslag och "mandatory" placering i det ursprungliga läget.
Tack!

janne64
Inlägg: 965
Blev medlem: lör 02 maj 2015, 11:25

Re: Trampar på min egen boll i ruffen - plikt?

Inläggav janne64 » tis 18 sep 2018, 20:24

Detta är ju en regel som är väldigt konstig. .
Man förbättrar inte läget genom att trampa på sin boll i tjockruffen. .
Man försämrar det betydligt genom att trycka ner den än mer.
Då ska man ha plikt för att man rubbat bollen neråt :(
Och sedan vill man säkert droppa också..

Användarvisningsbild
AlbertS
Inlägg: 9581
Blev medlem: mån 09 jan 2012, 20:26
Ort: Karlshamn GK
Kontakt:

Re: Trampar på min egen boll i ruffen - plikt?

Inläggav AlbertS » tis 18 sep 2018, 21:55

Detta är ju en regel som är väldigt konstig. .
Man förbättrar inte läget genom att trampa på sin boll i tjockruffen. .
Man försämrar det betydligt genom att trycka ner den än mer.
Då ska man ha plikt för att man rubbat bollen neråt :(
Och sedan vill man säkert droppa också..
Golf.
Karlshamns GK - Boa Olofström GK - 7.9

Gay på banan
Inlägg: 5345
Blev medlem: tis 21 feb 2012, 10:29

Re: Trampar på min egen boll i ruffen - plikt?

Inläggav Gay på banan » ons 19 sep 2018, 08:46

Detta är ju en regel som är väldigt konstig. .
Man förbättrar inte läget genom att trampa på sin boll i tjockruffen. .
Man försämrar det betydligt genom att trycka ner den än mer.
Då ska man ha plikt för att man rubbat bollen neråt :(
Och sedan vill man säkert droppa också..
Regeln kanske har historiska anor? Man letar i ruffen, trampar på bollen, "Aha här är nog bollen", sedan sparkar man lite på bollen och plötsligen ligger bollen bättre, "Här är den"!
Årets Frozenhemsida http://www.frozen1819.pupgolf.se/index.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Zorro
Inlägg: 113
Blev medlem: ons 22 feb 2012, 18:01

Re: Trampar på min egen boll i ruffen - plikt?

Inläggav Zorro » ons 19 sep 2018, 19:44

Stod det inte något i Svensk Golf för något år sedan om att förklara bollen ospelbar innan man börjar leta? Då skulle det bara vara att droppa för ospelbar om man råkar rubba den, ingen annan plikt. Hittar man den utan att ha rubbat den kan man ångra sig och spela den ändå.

Låter helt fel men vill minnas att de förklarade det så. Någon annan som läste det eller vet vad reglerna säger?


/Z

Egon
Inlägg: 10254
Blev medlem: tis 20 dec 2011, 13:52

Re: Trampar på min egen boll i ruffen - plikt?

Inläggav Egon » ons 19 sep 2018, 20:59

Janne förvillar er.
Det är plikt på att rubba sin egen boll och bollen ska återplaceras.
(Nya regeln ger ingen plikt.)

Att förklara bollen ospelbar tar inte bort plikten för rubbad boll.
Ett tillfälle då det kan vara smart att förklara bollen ospelbar, och markera bollens läge, är när man flyttar ett löst naturligt föremål nära bollen. Rör sig bollen så får man ingen plikt för rubbad boll (men får naturligtvis plikten när man nyttjar sitt val) och rör den sig inte kan man återkalla sitt beslut om ospelbar boll och fortsätta spela bollen som den ligger.

Egon

janne64
Inlägg: 965
Blev medlem: lör 02 maj 2015, 11:25

Re: Trampar på min egen boll i ruffen - plikt?

Inläggav janne64 » tor 20 sep 2018, 05:45

Så skönt att der inte blir plikt sedan på en sådan idiotisk regel.
Är det någon som tycker att man tjänat på att trycka ner sin boll?

Egon
Inlägg: 10254
Blev medlem: tis 20 dec 2011, 13:52

Re: Trampar på min egen boll i ruffen - plikt?

Inläggav Egon » tor 20 sep 2018, 06:25

Så skönt att der inte blir plikt sedan på en sådan idiotisk regel.
Är det någon som tycker att man tjänat på att trycka ner sin boll?

Ja, du kan tjäna på det eftersom du får en gratis placering.

Egon

janne64
Inlägg: 965
Blev medlem: lör 02 maj 2015, 11:25

Re: Trampar på min egen boll i ruffen - plikt?

Inläggav janne64 » tor 20 sep 2018, 11:19

Så skönt att der inte blir plikt sedan på en sådan idiotisk regel.
Är det någon som tycker att man tjänat på att trycka ner sin boll?

Ja, du kan tjäna på det eftersom du får en gratis placering.

Egon
Ytterst sällan man får en gratis placering i tjockruffen.

Egon
Inlägg: 10254
Blev medlem: tis 20 dec 2011, 13:52

Re: Trampar på min egen boll i ruffen - plikt?

Inläggav Egon » tor 20 sep 2018, 12:49

Så skönt att der inte blir plikt sedan på en sådan idiotisk regel.
Är det någon som tycker att man tjänat på att trycka ner sin boll?

Ja, du kan tjäna på det eftersom du får en gratis placering.

Egon
Ytterst sällan man får en gratis placering i tjockruffen.
Vad snackar du om!?

Egon

janne64
Inlägg: 965
Blev medlem: lör 02 maj 2015, 11:25

Re: Trampar på min egen boll i ruffen - plikt?

Inläggav janne64 » tor 20 sep 2018, 13:41

Ja du skriver att man kan tjäna på det genom att få en gratis placering?

Användarvisningsbild
Claesson77
Inlägg: 1702
Blev medlem: mån 27 feb 2012, 22:06
Ort: Partille

Re: Trampar på min egen boll i ruffen - plikt?

Inläggav Claesson77 » fre 21 sep 2018, 18:46

Plikt. Droppa. Skulle jag sagt.
Bollen är rund!

Användarvisningsbild
Claesson77
Inlägg: 1702
Blev medlem: mån 27 feb 2012, 22:06
Ort: Partille

Re: Trampar på min egen boll i ruffen - plikt?

Inläggav Claesson77 » fre 21 sep 2018, 18:47

Annars tänker jag stampa på varenda boll. :D
Bollen är rund!

Vattenmannen
Inlägg: 722
Blev medlem: tor 11 aug 2016, 08:30

Re: Trampar på min egen boll i ruffen - plikt?

Inläggav Vattenmannen » lör 22 sep 2018, 21:29

Idag körde min spelpartner över min boll med golfbilen. Den (bollen inte bilen) blev rejält pluggad vid sidan av fairway. Jag har fasen ingen aning om hur vi skulle ha agerat där. Jag försökte slå bollen som den låg men fick bara upp den nån dm på första försöket. Andra gick bättre, trots en halvmeter torva att ta hänsyn till.

Skulle jag haft plikt för att min spelpartner körde på min boll?
Ta det inte så allvarligt - det är ju trots allt bara golf. Och ärligt talat - det du pysslar med är knappt ens det.

“I always believed that I have something important to say and I said it.”
― Lou Reed

Egon
Inlägg: 10254
Blev medlem: tis 20 dec 2011, 13:52

Re: Trampar på min egen boll i ruffen - plikt?

Inläggav Egon » sön 23 sep 2018, 11:02

Annars tänker jag stampa på varenda boll. :D
Precis så.
Om man inte får plikt kan man iaf. få liiite fördel genom att få placera bollen.

Egon

Puttaren
Webbplatsadministratör
Inlägg: 5909
Blev medlem: mån 19 dec 2011, 21:34
Ort: Halmstad
Kontakt:

Re: Trampar på min egen boll i ruffen - plikt?

Inläggav Puttaren » sön 23 sep 2018, 12:11

Idag körde min spelpartner över min boll med golfbilen. Den (bollen inte bilen) blev rejält pluggad vid sidan av fairway. Jag har fasen ingen aning om hur vi skulle ha agerat där. Jag försökte slå bollen som den låg men fick bara upp den nån dm på första försöket. Andra gick bättre, trots en halvmeter torva att ta hänsyn till.

Skulle jag haft plikt för att min spelpartner körde på min boll?
Om ni spelar i lag, ja. Annars nej.
A man should never be ashamed to own that he has been in the wrong, which is but saying in other words that he is wiser today than he was yesterday.

Läs allt om prylar på http://golf.kittad.se" onclick="window.open(this.href);return false;

Vattenmannen
Inlägg: 722
Blev medlem: tor 11 aug 2016, 08:30

Re: Trampar på min egen boll i ruffen - plikt?

Inläggav Vattenmannen » sön 23 sep 2018, 15:52

Idag körde min spelpartner över min boll med golfbilen. Den (bollen inte bilen) blev rejält pluggad vid sidan av fairway. Jag har fasen ingen aning om hur vi skulle ha agerat där. Jag försökte slå bollen som den låg men fick bara upp den nån dm på första försöket. Andra gick bättre, trots en halvmeter torva att ta hänsyn till.

Skulle jag haft plikt för att min spelpartner körde på min boll?
Om ni spelar i lag, ja. Annars nej.
Lag. Bästboll/sämstboll
Ta det inte så allvarligt - det är ju trots allt bara golf. Och ärligt talat - det du pysslar med är knappt ens det.

“I always believed that I have something important to say and I said it.”
― Lou Reed

Iarwain
Inlägg: 631
Blev medlem: tor 23 feb 2012, 19:10

Re: Trampar på min egen boll i ruffen - plikt?

Inläggav Iarwain » sön 14 okt 2018, 13:31

Plikt enligt regel 18-2
Dropp enligt regel 20-3c ( då läget inte är känt, varför skulle man kliva på en boll man vet ligger där?)

Enligt svar från Christina Rodman, i regelspalten i Svensk Golf, så kan man tjäna ett pliktslag om bollen skulle vara i så dåligt läge efter dropp att man vill gå till föregående plats eller 2 klubblängder. (vilket jag håller med om)

AFJ
Inlägg: 1884
Blev medlem: mån 07 okt 2013, 18:03

Re: Trampar på min egen boll i ruffen - plikt?

Inläggav AFJ » sön 14 okt 2018, 19:48

Plikt enligt regel 18-2
Dropp enligt regel 20-3c ( då läget inte är känt, varför skulle man kliva på en boll man vet ligger där?)
Tack - kul att du är tillbaka och svarar!
Enligt svar från Christina Rodman, i regelspalten i Svensk Golf, så kan man tjäna ett pliktslag om bollen skulle vara i så dåligt läge efter dropp att man vill gå till föregående plats eller 2 klubblängder. (vilket jag håller med om)
Det där fattar jag inte riktigt.

Jag kliver på bollen. Droppar och får ett slags plikt. Jag skall nu slå mitt tredje slag. Då anser jag bollen vara ospelbar, drobbar inom 2 klubblängder. Då måste jag väl få ytterligare ett slags plikt och skall nu slå mitt 4:e slag. Vad har jag tjänat? (HIttade inte Rodmans inlägg som du refererar till i det nummer av Svensk Golf som jag hade kvar).

Iarwain
Inlägg: 631
Blev medlem: tor 23 feb 2012, 19:10

Re: Trampar på min egen boll i ruffen - plikt?

Inläggav Iarwain » tis 16 okt 2018, 16:52

..

Jag kliver på bollen. Droppar och får ett slags plikt. Jag skall nu slå mitt tredje slag. Då anser jag bollen vara ospelbar, drobbar inom 2 klubblängder. Då måste jag väl få ytterligare ett slags plikt och skall nu slå mitt 4:e slag. Vad har jag tjänat? (HIttade inte Rodmans inlägg som du refererar till i det nummer av Svensk Golf som jag hade kvar).
Jag har letat lite efter inlägget men hittar det inte heller, men så här är situationen.

* Man har rätt att förklara bollen ospelbar överallt på banan utom i ett vattenhinder. (regel 28)
* Enligt decision 28/1 får man förklara bollen ospelbar utan att ha hittat den.
* Man får lyfta (eller rubba) en boll som är förklarad ospelbar utan plikt. (annars blir det lite svårt att göra en dropp)
* Man får ändra sig och spela på en boll som tidigare blivit förklarad ospelbar, så länge den inte är lyft.
* Man slipper inte plikten från rubbad boll genom att i efterhand förklara att bollen egentligen var ospelbar.

Så situationen:
1. Förklara bollen ospelbar
2. Leta och kliver på bollen
3. Spelar enligt stroke and distance
total 1 plikt

alternativt
1. Förklarar inte bollen ospelbar
2. Letar och kliver på bollen (1 skags plikt och bollen ska droppas)
3. Bollen Ligger så jäkla dåligt att den måste förklaras ospelbar
4. Spelar enligt stroke and distance
totalt 2 plikt

Puttaren
Webbplatsadministratör
Inlägg: 5909
Blev medlem: mån 19 dec 2011, 21:34
Ort: Halmstad
Kontakt:

Re: Trampar på min egen boll i ruffen - plikt?

Inläggav Puttaren » tis 16 okt 2018, 17:07

..

Jag kliver på bollen. Droppar och får ett slags plikt. Jag skall nu slå mitt tredje slag. Då anser jag bollen vara ospelbar, drobbar inom 2 klubblängder. Då måste jag väl få ytterligare ett slags plikt och skall nu slå mitt 4:e slag. Vad har jag tjänat? (HIttade inte Rodmans inlägg som du refererar till i det nummer av Svensk Golf som jag hade kvar).
Jag har letat lite efter inlägget men hittar det inte heller, men så här är situationen.

* Man har rätt att förklara bollen ospelbar överallt på banan utom i ett vattenhinder. (regel 28)
* Enligt decision 28/1 får man förklara bollen ospelbar utan att ha hittat den.
* Man får lyfta (eller rubba) en boll som är förklarad ospelbar utan plikt. (annars blir det lite svårt att göra en dropp)
* Man får ändra sig och spela på en boll som tidigare blivit förklarad ospelbar, så länge den inte är lyft.
* Man slipper inte plikten från rubbad boll genom att i efterhand förklara att bollen egentligen var ospelbar.

Så situationen:
1. Förklara bollen ospelbar
2. Leta och kliver på bollen
3. Spelar enligt stroke and distance
total 1 plikt

alternativt
1. Förklarar inte bollen ospelbar
2. Letar och kliver på bollen (1 skags plikt och bollen ska droppas)
3. Bollen Ligger så jäkla dåligt att den måste förklaras ospelbar
4. Spelar enligt stroke and distance
totalt 2 plikt
Så ... förklara den som ospelbar och bara plikta ett eller inte plikta alls. Verkar skumt. Då ska man alltså alltid förklara den ospelbar så fort man letar boll i ruff?
A man should never be ashamed to own that he has been in the wrong, which is but saying in other words that he is wiser today than he was yesterday.

Läs allt om prylar på http://golf.kittad.se" onclick="window.open(this.href);return false;

Iarwain
Inlägg: 631
Blev medlem: tor 23 feb 2012, 19:10

Re: Trampar på min egen boll i ruffen - plikt?

Inläggav Iarwain » tis 16 okt 2018, 17:11

...
Så ... förklara den som ospelbar och bara plikta ett eller inte plikta alls. Verkar skumt. Då ska man alltså alltid förklara den ospelbar så fort man letar boll i ruff?
Det var rådet i regelspalten.
Jag håller med om att det regelmässigt är rätt, men det går emot min känsla för "spirit of the game".

Puttaren
Webbplatsadministratör
Inlägg: 5909
Blev medlem: mån 19 dec 2011, 21:34
Ort: Halmstad
Kontakt:

Re: Trampar på min egen boll i ruffen - plikt?

Inläggav Puttaren » tis 16 okt 2018, 17:48

...
Så ... förklara den som ospelbar och bara plikta ett eller inte plikta alls. Verkar skumt. Då ska man alltså alltid förklara den ospelbar så fort man letar boll i ruff?
Det var rådet i regelspalten.
Jag håller med om att det regelmässigt är rätt, men det går emot min känsla för "spirit of the game".
Exakt. Ungefär som att medvetet invänta att en motspelare slår ut framför teekulorna för att tillskansa sig en fördel.
A man should never be ashamed to own that he has been in the wrong, which is but saying in other words that he is wiser today than he was yesterday.

Läs allt om prylar på http://golf.kittad.se" onclick="window.open(this.href);return false;


Återgå till "Regler"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster