Son Gual 10 år

Till grannklubben eller till Australien - här kan du fråga om allt eller bara skryta om det kanonpris du fick på din resa
Puttaren
Webbplatsadministratör
Inlägg: 6340
Blev medlem: mån 19 dec 2011, 21:34
Ort: Halmstad
Kontakt:

Son Gual 10 år

Inlägg av Puttaren » tis 13 nov 2018, 15:14

På den populära medelhavsön Mallorca finns många golfbanor. Son Gual, som allmänt anses vara den bästa, firade nyligen 10 år och har under sitt första decennium gått från klarhet till klarhet.

Bild
Son Gual är ett paradis för såväl golfare som flygintresserade.

Vi har nog alla funderat på vad vi skulle göra om vi plötsligt råkade få mer pengar än vi kunde göra av med. Många av oss golfare har lekt med tanken på att bygga en egen golfbana. Adam Pamer, en av de många tyskar som flyttat till Mallorca var inte nöjd med kvaliteten på de banor som fanns och gjorde slag i saken med Son Gual – 18 hål, stort övningsområde och ett inbjudande klubbhus.

Bild
Det mäktiga slottet bakom fina par 3-hålet 15.

Idag är Son Gual ett familjeföretag som leds av Adams son Andreas Pamer och det som verkligen framstår som den stora skillnaden mellan Son Gual och många andra banor på Mallorca är kvaliteten. Sannolikt beror detta på att man har en egen vattenreningsanläggning som kan behandla det salta gråvatten som man enligt lag på Mallorca måste bevattna golfbanor.

Vi är också många som fått nöjet att beträda Son Guals utmärkta spelytor under de 10 år banan varit öppen. Det är bara 10–15 minuters körning från Palma och inte mer än några minuter från flygplatsen, vilket är både en fördel och nackdel för Son Gual, eftersom banan ligger precis under inflygningen och därmed inte riktigt erbjuder det lugn som många efterfrågar. För den som gillar flygplan är det tvärtom ett extra plus.

Strategisk layout
Tyske Thomas Himmels utmärkta layout är en riktig fröjd och banan är sådär lagom utmanande, men ändå mycket spelbar eftersom det är gott om plats. Det är dock mycket sand i spel och vatten på elva av hålen så det gäller att tänka sig för innan man väljer klubba och spellinje. Detta är tydligt redan på ettan, där man står högt och antingen kan chansa med drivern för att få ett kortare inspel eller lägga ut bollen på den breda delen av fairway med ett långt järn eller en fairwayklubba.

Bild
Nämnde jag att det var en del sand här? Trean har nog mer sand än gräs ...

Bild
... och lite vatten här och där som gör det än mer intressant.

När man väl navigerat de strategiskt utlagda bunkrarna, som ibland kan vara riktiga hav på uppåt 100 meter, är det så dags att ta sig an greenerna. Och det är här som Son Gual excellerar i jämförelse med sina konkurrenter på Mallorca. Smaragdgröna, jämna och snabba spelytor erbjuds i princip bara här, och även om det är lite mjukt och spinner mycket så är det en ren fröjd att se bollen rulla fram mot hål – och förhoppningsvis i.

Bra balans
För den som vill sträcka ut lite erbjuder backtee 6 621 meter. Ett par tee längre fram är banan mer inbjudande 5 983 meter och riktigt scoringvänlig. Här finns hela sex tees och röd tee på 4 961 meter får att döma av mitt sällskaps prestation anses vara en väl avvägd längd där bara något enstaka hål kändes väl långt medan andra var riktiga munsbitar.

Son Gual är sådär lagom kuperad och har en bra rytm med långa och korta par 3-hål, varierade par 4-hål och nåbara par 5-hål. Ett av dem är sista hålet – förvisso svagt uppför och med vatten, å så mycket vatten, hela vägen fram. Den kloke spelar så klart fram kort om första dammen, lägger upp ett järn kort om andra dammen och pitchar in. Men njutningen av att smälla fram en bra drive och sedan slå en spoon upp på green är så mycket större!

Bild
Det vackra klubbhuset bakom nians green. Har man beställt käk eller dricka via golfbilens GPS levereras den här.

Bild
När man slår ut på tian är det svårt att inte imponeras av den höga kvaliteten i alla detaljer. Min spelpartner trodde att vi stod på övningsgreen och slog ut ...

Elegant klubbhus med förstklassig mat
Kanske är hålet efter ändå bäst på Son Gual. För den höga kvaliteten fortsätter in på 19:e hålet, där det eleganta klubbhuset erbjuder en avslappnad miljö och sköna vyer ut över golfbanan. Köket är också förstklassigt och erbjuder allt från en serie utsökta tapas till en chateaubriand som platsat på vilken lyxkrog som helst. En service i samma klass signalerar att hela anläggningen drivs med ett fokuserat engagemang som genomsyrar alla detaljer.

Bild
Man vill inte lämna Son Gual, men här finns inget boende så ...

Bild
... i stället blir det Linder Golf & Wellness Resort. Ett makalöst ställe med bland annat uppstoppade lejon(!) i receptionel, afrikanskt tema överlag och högsta klass rakt igenom.

Det finns planer på hotell och ytterligare nio hål, men byråkratins kvarnar mal långsamt och därför får vi lämna Son Gual för att ta in på Lindner Golf and Wellness Resort i flashiga Portals Nous på andra sidan Palma. Det unika hotellet har en kolonial stil med afrikanskt tema hela vägen från receptionen och till de stora och sköna rummen. Real Golf de Bendinat går runt hotellet, men vi har tyvärr inte tid att spela banan den här gången.

God och mycket mat
Under besöket på Mallorca hinner vi dock med ett par besök i två olika restauranger. I det som kallas "tyskarnas Magaluf", Platja de Palma, navigerar vi mellan stora folksamlingar på "autentiska" ompa-ompa-ställen innan vi hamnar på El Chiringuito Beach House bara ett stenkast från stranden. Den klassiska paellan serveras tillsammans med ett gott vitt vin och det är bara med viss ansträngning det går att pressa ned någon dessert efteråt.

Bild
Lume & Co är min nya favoritrestaurang. Den där tomahawken kunde lika gärna serverats utan pommes och grillade grönsaker - för var skulle de få plats någonstans?

Den andra restaurang vi besöker är Lume & Co, med svensk ägare och en skön skandinavisk design med ett kök som imponerar stort. Allt kött som serveras är från frigående djur och helt fritt från antibotika, hormoner eller tillsatser. Och det märks! Den Tomahawk som ställs fram är inte bara imponerande stor – smaken är också himmelsk och jag som normalt älskar sås äter de perfekt grillade köttbitarna som de är, med bara lite salt till. Någon dessert är inte att tänka på så en "liten" gin & tonic får avsluta både middagen och den här artikeln om Mallorcas bästa golfbana, och kanske också Mallorcas bästa restaurang.

Foto: Michael Broström, Son Gual och Lindner Hotels.
A man should never be ashamed to own that he has been in the wrong, which is but saying in other words that he is wiser today than he was yesterday.

Läs allt om prylar på http://golf.kittad.se

Stora Norrland
Inlägg: 637
Blev medlem: sön 20 okt 2013, 18:43

Re: Son Gual 10 år

Inlägg av Stora Norrland » ons 14 nov 2018, 12:12

Jag har inte skrivandets gåva på samma sätt som Puttaren, så jag följer upp med en enkel rekommendation: om du är på Mallis så "måste" du spela Son Gual.

Det är en njutning och en rejäl utmaning på en och samma gång. Om du gör par på hål sju och hål 11 så tycker jag du kan sträcka på dig.

Puttaren
Webbplatsadministratör
Inlägg: 6340
Blev medlem: mån 19 dec 2011, 21:34
Ort: Halmstad
Kontakt:

Re: Son Gual 10 år

Inlägg av Puttaren » ons 14 nov 2018, 12:41

Stora Norrland skrev:
ons 14 nov 2018, 12:12
Jag har inte skrivandets gåva på samma sätt som Puttaren, så jag följer upp med en enkel rekommendation: om du är på Mallis så "måste" du spela Son Gual.

Det är en njutning och en rejäl utmaning på en och samma gång. Om du gör par på hål sju och hål 11 så tycker jag du kan sträcka på dig.
Ja, jäklar. Inte helt enkla hål de där. Kan nog inte skryta med mer än något enstaka par på båda de hålen genom tiderna. Även 16 har gäckat mig ända tills i år när jag gjorde birdie där (kanondrive och limmade inspelet med en järnfemma).
A man should never be ashamed to own that he has been in the wrong, which is but saying in other words that he is wiser today than he was yesterday.

Läs allt om prylar på http://golf.kittad.se

Skriv svar