Torekov Links

Puttaren
Webbplatsadministratör
Inlägg: 5986
Blev medlem: mån 19 dec 2011, 21:34
Ort: Halmstad
Kontakt:

Torekov Links

Inläggav Puttaren » mån 23 mar 2015, 21:56

Längst ut på Bjärehalvön, med utsikt mot Hallands Väderö - där vågorna från Kattegatt möter den skånska kusten, ligger Torekovs GK, en klassisk linksbana med en karaktär som bjuder på stor variation i spelsituationer. Här har golf spelats sedan tidigt 1900-tal då badgästerna slog sig runt på strandheden. Under senare år har klubben tagit hjälp av Alan Strachan, banchef på Walton Heath GC, för att fortsätta att utveckla och förstärka linkskaraktären på banan.

Torekovs golfbana är en bana med många "olika ansikten" - beroende på väder och vind. I den förhärskande vinden biter den rejält och är både en stor utmaning och en fantastisk upplevelse. Banans hinder är inte bara vackra utan även strategiskt placerade vilket gör att spelarna tvingas fundera över varje klubbval.
http://www.togk.se" onclick="window.open(this.href);return false;

Speldatum: 2015-03-22
Torekov Links, en bana som är anpassad för att rulla in bollen på green och inte för "target"-golf.
Det citatet från klubbens hemsida - http://www.togk.se" onclick="window.open(this.href);return false; - stämmer in väl på banan i stort. Och är extra motiverat de gånger det blåser som det gjorde vid besöket. En järnfemma in i vinden motsvarades av en wedge med vinden. Och när det var sidvind gällde det att inte ställa upp bollen med för mycket skruv.

Jag har spelat här massor av gånger och är kanske inte jätteimponerad av den nya sträckningen som man införde när man gjorde en större ombyggnad för några år sedan. Men det ska erkännas att de nya hålen faktiskt är riktigt trevliga och med några rundor under bältet har man vant sig vid det lite ologiska vandrandet i cirklar, två par 3-hål i rad och andra knepigheter som faktiskt bara förstärker banans linkskänsla och ger lite historiska vibbar trots att några av idéerna är relativt nya.

Bästa nyheten var att man tagit ned träd. Inte ett träd här och där, utan det kändes som att man tagit ned massor av träd, vilket gav många nya snygga vyer ut över vattnet och verkligen passade linkskaraktären. Dessutom såg vi ett nytt greenområde på elvan - som var riktigt snyggt och gör hålet ännu finare.

Har ni aldrig varit här förut rekommenderas ni att spela här två gånger. Första gången kommer ni inte riktigt att ha koll på klubbval, spellinjer och var inspelen ska landas. Men det spelar ingen roll - det är lika roligt att vara rådvill och chansa som det är att veta vad man ska göra, men kanske inte alltid lyckas göra det. Banan är kort, riktigt kort, men med par 70 och vinden gör att de meter som står på kortet inte alltid spelar så stor roll.

För egen del är det kul att kunna göra lite birdies på de relativt platta greenerna. Extra kul när man gör det på femman, ett drivbart par 4-hål där en hyfsad smäll följs av en liten nypt chipp och en gimmie-trea. Lite mer smärtsamt är det när en olycklig topp förpassar bollen åt helsicke - och känns i fingrarna i ett par-tre hål eftersom det bara är några enstaka grader varmt. Men vad gör väl det.

/Edit: Det blev ingen lunch den här dagen, men golfkrogen är bra här. Åt bl.a. ett utsökt julbord här i vintras (och slickade sånär faten på dessertbordet där godisarna lockade till ett par-tre turer). Som ren service - trots att man egentligen stängt - bjöds vi på kaffe (och te) varpå även ett wienerbröd slank ned. Hey, man ska ju leva också ... :)
A man should never be ashamed to own that he has been in the wrong, which is but saying in other words that he is wiser today than he was yesterday.

Läs allt om prylar på http://golf.kittad.se

Användarvisningsbild
Harry Friberg
Inlägg: 1154
Blev medlem: tis 20 dec 2011, 12:33

Re: Torekov Links

Inläggav Harry Friberg » mån 22 maj 2017, 11:23

Speldatum 2017-05-19.

Instämmer helt i puttarens recension. Vi hade en väldigt fin dag med klart lite vind. Tro dock inte att banan blev så värst mkt lättare för det. Precis som sagts ovan är det väldigt svårt att planera inspel m.m för förstagångsbesökaren. Vet inte hur många fina inspel, som studsade på green, bara för att rinna iväg bakom green. Och puttningen var klart besvärlig.

Anmärkning i marginalen; hål 6 var lite konstigt routat. Väldigt svårt att veta hur slag 1 och två skulle spelas trots banguide.

Mkt trevlig bana jag mer än gärna återvänder till.
11,6

Kalle Vej
Inlägg: 203
Blev medlem: fre 24 feb 2012, 07:38

Re: Torekov Links

Inläggav Kalle Vej » tor 17 aug 2017, 10:31

Speldatum 20170811. http://www.togk.se

Denna bana avslutade vår fyrabanorsturné kring Bjärehalvön. Ingen dålig avslutning! Även detta är en bana vi kommer återkomma till! Vi började med lunch. Detta efter att vi redan i receptionen fått reda på att just när vi kom in började tävlingsdeltagare komma in efter att ha startat med kanonstart. Hade vi inte fått veta detta hade vi sannolikt hoppat in i shopen och sedan fått vänta lääänge på mat! Flera vettiga rätter att välja på. Vi valde fisk respektive en vegetarisk rätt och båda var riktigt nöjda.

Rangen ligger lite inklämd mellan klubbhus på vänstersidan, hål 17 på högersidan och hål 18 i bortre änden. Är man normalt rak och inte alltför långtslående är det inga problem. Övningsgreenen var helt OK. Vi vill gärna använda faciliteterna för uppvärmning och har inga problem med ens betydligt kortare ranger...

Den här dagen blev det en hel del provisoriska bollar. Mest beroende på att det från tee var omöjligt att veta ifall man kommit igenom ruffen, eller om bollen var kvar i ruffen och huruvida den då var hittbar. Linksbanor kan ibland vara lite elaka med sina böljande fairways som kan skicka bollar åt helt fel håll men Torekov är relativt snäll i det avseendet. Kul, varierande, hål med en del svårigheter att hitta rätt linje. Banguide är bra att ha till hands men, som nämnts ovan, hål 6 var lurigt. Bra, rätt snabba, greener. Kändes lika snabba över hela banan.

Bild
Hål 6: Lite svårt att inse, trots banguide, att rätt sikte är att flörta med bunkrarna på högersidan vid andraslaget. Stor risk att bollen annars går out på vänstersidan. Jag vet...

Bild
Hål 7: Vattnet är ständigt närvarande. Finns det inte som hinder, finns det som en enastående backdrop...

Bild
Hål 12: Du spelar dig fram på en smal (allt är förstås relativt) landtunga mellan vattenhinder och havet. När du väl kommit till green, unna dig att titta bakåt. Svårt att klaga på den vyn...

Bild
Hål 14: Linksbanor och tvärtorvade bunkrar hör liksom ihop...


Återgå till "Golfbanor vi spelat"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst