Ljusdals Golfklubb

Användarvisningsbild
Big Berra
Inlägg: 6380
Blev medlem: tor 22 dec 2011, 18:22

Ljusdals Golfklubb

Inläggav Big Berra » ons 26 jul 2017, 22:13

Speldatum: 2017-07-25 (och sisådär 1000 tidigare rundor då det var 9-håls bana samt cirka en runda per år därefter)

Historik: Bana byggd på gammal åkermark och intill-liggande ytor. Från cirka 1969 fanns en fanns en provisorisk bana på samma plats, den var provisorisk såtillvida att den klipptes och sköttes av medlemmarna, den mer kortklippta delen närmast hålen kunde då inte kallas green.

1971 påbörjades byggandet av en riktig 9-håls bana, säsongen 1973 öppnade banan.
Big Berra var forecaddie under invigningen. På invigningen spelade Munken Lindberg tillsammans med någon kvinnlig duktig spelare match mot Big Berras bror och en annan ungdom.

I mitten av 80-talet byggdes banan ut till 18 hål

Design: Är en parkbana, lite träd här och där utan att det är stora skogar på banan. Banan ligger utmed Ljusnan, älven är i spel på 3 hål och i dess närhet på ytterligare 3 hål. En hel del trixiga hål där det finns många olika val av strategi. Rätt mycket vattenhinder. I huvudsak rätt korta par-4 hål, alla utom ett mellan 270 och 330 meter

Bankvalitet: Denna dag var greenerna i den bästa kvalitet jag upplevt sedan 1973. Med inre-norrlands mått mycket bra. Stimp 7-8. Vissa fairways hade lite kala fläckar, det var tämligen hög klipphöjd på fairway. Kortruffen välansad vilket gör att man hittar bollen men ibland är det rejält hinder, speciellt då ruffen består av saftig klöver. De bunkrar jag besökte hade lagom hård sand.
Några tees hade lite glest med gräs. Hål 16 är nybyggd och där har givetvis inte gräset tagit sig än.

Bra hål: Hål nummer 3, en par 5:a med speciell design. Fairway närmast greenen delas i två delar av ett vattenhinder. Beroende på flaggplacering bör man nog välja olika sidor av fairway på andraslaget. Lite träd gör att man är tvungen att tänka redan från tee.

Dåligt hål: Hål nummer 17, bred platt tråkig fairway utan hinder.

Övrigt: Enkelt omklädningsrum men tillräckligt, givetvis lånehanddukar för greenfeegäster. Ortens bästa restaurang. Halvdålig drivingrange. Två puttinggreener samt ett övningsområde för wedgeslag mellan 2:a hålet och älven. Mycket populär 4-dagars 72 hålstävling sista veckan i Juli. Nu med Memira som sponsor.
Greenfee: 400kr

Användarvisningsbild
Big Berra
Inlägg: 6380
Blev medlem: tor 22 dec 2011, 18:22

Re: Ljusdals Golfklubb

Inläggav Big Berra » mån 07 aug 2017, 11:34

Lite mer sido-historik.

Ett av vattenhindren som är i spel på några av hålen är kläppa-kanalen (även kallad Svinhammarskanalen) som grävdes på mitten av 1800-talet av Hudiksvall Steam Sawing Mill Co Ltd som anlagt en ny ång-såg i Näsviken. Timmer flottades via Ljusnan genom kanalen och ett antal sjöar och rännor till sågverket.

För den som är intresserad av fördjupning i ämnet: http://kanaler.arnholm.nu/ljusnandellens.shtml


Återgå till "Golfbanor vi spelat"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst